- średnie
- do 30 min
- Dodał: wakacjetam
Składniki:
300g maki
jajko
300ml mleka - ilość zależy od wilgotności mąki, trzeba dodać tyle płynu żeby ciasto miało konsystencje śmietany
szczypta soli
kilka łyżek oliwy
Dodatki
2 pomarańcze
3 łyżki brązowego cukru
kieliszek likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Z mleka, jajek, mąki, oliwy i soli robimy ciasto o konsystencji śmietany. Rozgrzewany nieprzywierającą/teflonową patelnie o niskich brzegach i wylewamy na nią porcję ciasta. Wielkość porcji oczywiście zależy od wielkości patelni. Chodzi o to żeby ciasto pokryło dno patelni równą, cienką warstwą. Porcję ciasta wylewamy na środek patelni i kolistymi ruchani rozlewamy ciasto po całym dnie. Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron i składamy na 4. Na drugiej patelni obrane i podzielone w cząstki pomarańcze karmelizujemy z brązowym cukrem. Nie chodzi tu o brązowy karmel który obtoczy cząstki pomarańczy ale o to żeby cukier i sok pomarańczowy dobrze się połączyły. 4 usmażone i poskładane naleśniki kładziemy z powrotem na patelni, polewamy porcją pomarańczy, dodajemy likier pomarańczowy i podpalamy. Wypalanie alkoholu (flambirowanie) ma na celu pozbycie się % więc jest to danie również dla dzieci , z równoczesnym pozostawieniem a wręcz wzmocnieniem smaku użytego alkoholu. Dla uzyskania nie tylko wspaniałego smaku ale i efektu łał!! przy serwowaniu można naleśniki polać alkoholem i podpalić już na talerzach. Goście będą pod wrażeniem....gwarantuje :) Smacznego
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.