Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 1

odwiedziny: 21      poprzedni | następny

» powrót

Crepes Suzette

  • średnie
  • do 30 min

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
300g maki
jajko
300ml mleka - ilość zależy od wilgotności mąki, trzeba dodać tyle płynu żeby ciasto miało konsystencje śmietany
szczypta soli
kilka łyżek oliwy

Dodatki
2 pomarańcze
3 łyżki brązowego cukru
kieliszek likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Z mleka, jajek, mąki, oliwy i soli robimy ciasto o konsystencji śmietany. Rozgrzewany nieprzywierającą/teflonową patelnie o niskich brzegach i wylewamy na nią porcję ciasta. Wielkość porcji oczywiście zależy od wielkości patelni. Chodzi o to żeby ciasto pokryło dno patelni równą, cienką warstwą. Porcję ciasta wylewamy na środek patelni i kolistymi ruchani rozlewamy ciasto po całym dnie. Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron i składamy na 4. Na drugiej patelni obrane i podzielone w cząstki pomarańcze karmelizujemy z brązowym cukrem. Nie chodzi tu o brązowy karmel który obtoczy cząstki pomarańczy ale o to żeby cukier i sok pomarańczowy dobrze się połączyły. 4 usmażone i poskładane naleśniki kładziemy z powrotem na patelni, polewamy porcją pomarańczy, dodajemy likier pomarańczowy i podpalamy. Wypalanie alkoholu (flambirowanie) ma na celu pozbycie się % więc jest to danie również dla dzieci , z równoczesnym pozostawieniem a wręcz wzmocnieniem smaku użytego alkoholu. Dla uzyskania nie tylko wspaniałego smaku ale i efektu łał!! przy serwowaniu można naleśniki polać alkoholem i podpalić już na talerzach. Goście będą pod wrażeniem....gwarantuje :) Smacznego


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012