Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 6

odwiedziny: 40      poprzedni | następny

» powrót

Ptasie mleczko

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

100 g serka mascarpone
90g śmietany 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
ziarenka wanilii zeskrobane z 1/2 laski ( nie miałam, dodałam ekstraktu)
1 torebka cukru waniliowego
150 g czekolady
1 łyżka żelatyny
odrobina kwaskowatej konfitury

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki z zimną wodą, żeby napęczniala. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, cukrami, wanilią i wstawiamy na mały ogień, mieszjąc, żeby masa całkowicie się rozpuściła. Dodajemy żelatynę, starannie wszystko razem mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby wystygło. Rozpuszczamy czekoladę. Smarujemy pędzelkiem foremki, chłodzimy, powtarzamy czynność. Wypełniamy masą, możemy dodać po kropelce konfitury, wkładamy do lodówki, żeby zastygło. Zalewamy pozostałą czekoladą (płynną, ale zimną:)). Zostawiamy do zastygnięcia, delikatnie wyciągamy i gotowe!


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012