- średnie
- powyżej 60 min
Składniki:
160 g maku
100 g cukru pudru
5 jaj
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
100 g migdałów
750 g bitej śmietany 36%
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka żelatyny
60 ml wody gorącej
1 opakowanie cukru waniliowego
troszkę barwnika czerwonego
Szklanka mocnej herbaty
2 kieliszki wódki
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru. Żółtka ubijamy na puszystą masę z wodą i resztą cukru pudru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka dodajemy do żółtek i mieszamy bardzo delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę z makiem i również ostrożnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach. Płatki migdałowe prażymy w 100 na złoty kolor. Krem przygotowujemy następująco. Migdały zalewamy ciepłą wodą, najlepiej na parę godziny, aby skórka z nich zeszła. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. W między czasie, gdy żelatyna się studzi ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym na śnieżny puch. Odstawiamy trochę śmietany, aby wymieszać ją z barwnikiem i uzyskać ładny, różowy kolor. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dodajemy cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy. Na samym końcu dodajemy migdały i delikatnie za pomocą łopatki wszystko mieszamy. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki. Krążek, który będzie na samym dole sączymy naparem z herbaty i wódki, a następnie dajemy 1/3 śnieżnego puchu z migdałami. Podobnie robimy z drugim i trzecim krążkiem. Przy ostatnim krążku należy posmarować również boki tortu śmietaną.
Głosowanie zostało zakończone.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.