Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 4

odwiedziny: 19      poprzedni | następny

» powrót

Walentynkowy torcik rozkoszy

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
5 czubatych łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru

Masa:
0,5 l. śmietany 30 %
2 śmietanfixy
kilka truskawek
0,5 szklanki syropu z brzoskwiń w puszce
niecałe 0,5 szklanki wody
50 ml alkoholu (np. rum lub wódka)

Dekoracje ( u mnie serduszka, konfetti z serduszek drobnych i maczek ozdobny srebrny)

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Łączymy masę żółtkową z mąka i mieszamy łyżką. Osobno białka ubijamy na sztywną pianę (ok. 10 min.), następnie całość łączymy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do foremki (ja użyłam jednorazowej, której nie trzeba dodatkowo niczym smarować ani wykładać), pieczemy w 180 stopniach (wkładamy do nagrzanego piekarnika) ok. 15 minut, trzeba obserwować i ew. sprawdzić patyczkiem. Masa: Ubijamy śmietanę, najpierw samą, a jak zgęstnieje dodajemy śmietanfix i według uznania cukier (ja dałam ok. 1-2 łyżki) i ubijamy na sztywno. Poncz: woda+alkohol+ syrop mieszamy, wystarczy nam niecała szklanka ponczu. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na 3 części, nasączamy ponczem, kładziemy warstwę śmietany i pocięte w plasterki truskawki. Następna warstwa tak samo. Na górze i po bokach rozprowadzamy bitą śmietanę i dekorujemy walentynkowo.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012