Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Wielkanocne inspiracje

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Szynka w galarecie.

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    • Masło i pasztet rozbijamy w malakserze na jednolitą masę, dodajemy śmietanę ubitą z dodatkiem szczypty soli na bardzo gęsty puch. Składniki łączymy, dodajemy koniak, całość delikatnie doprawiamy do smaku. • Na rozłożone plastry...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    MAZUREK KAJMAKOWY

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm. Wylepić nim...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • do 60 min

    Jajka w skorupkach z migdałami.

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    • Jajka na twardo przekrój na pół bardzo ostrym nożem, tak by jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjmij żółtko i białko. Ugnieć widelcem lub drobno posiekaj. • Połowę płatków migdałowych posiekaj i dodaj ze śmietaną oraz surowym jajkiem...

    Punkty: 12

    • łatwe
    • do 60 min

    Jajka faszerowane łososiem.

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    • Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Łososia pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaną cebulę wymieszać z koperkiem (jedną gałązkę pozostawić do dekoracji). Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem. • Jajka przekroić na pół. Wyjąć...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Biała kiełbasa w chrzanowym puree.

    Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0

    • Kiełbasy naciąć wzdłuż, w nacięcie włożyć zioła, owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony. • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odparować i ponownie włożyć do garnka, rozgnieść,...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Żurek z białą kiełbasą.

    Autor: jadziam | Komentarzy: 0

    • Kiełbasę zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. • Dodajemy grzyby, obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnach. • Trzymamy na ogniu godzinę. • Wyjmujemy kiełbasę, marchewkę i kroimy na plastry. • Pozostałe warzywa...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    KOKOSOWY PRZYSMAK Z OWOCAMI

    Autor: jadziam | Komentarzy: 0

    1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło oraz żółtka. Składniki posiekaj ostrym nożem, a następnie rękoma zagnieć szybko kruche ciasto. 2. Oderwij kawałek ciasta, z reszty...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Karkówka gotowana.

    Autor: jadziam | Komentarzy: 0

    • Mięso umyć i włożyć do mocno osolonej wody (takiej w której, jajko będzie pływać) na 3-5 dni, i postawić w chłodnym miejscu. • Po tym czasie mięso opłukać, obwiązać mocno nicią lub włożyć do siatki, umieścić w garnku z wodą tak aby...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • do 60 min

    Jaja z kukurydzą.

    Autor: jadziam | Komentarzy: 0

    • Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół. • Wyjąć żółtka i roztrzepać na gładką masę razem z serem, śmietaną, majonezem i musztardą. • Masę wymieszać z kukurydzą i szczypiorkiem. Doprawić. • Białka napełnić farszem. Udekorować...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • do 60 min

    Duet z jajek faszerowanych.

    Autor: jadziam | Komentarzy: 0

    • Jajka ugotować na twardo w mocno osolonej wodzie, dzięki temu łatwiej je będzie obrać. Następnie ostudzić, zdjąć skorupki. Przeciąć wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. • Rzodkiewki i ogórek umyć, zetrzeć na tarce do warzyw lub drobno...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • do 60 min

    Sałatka warstwowa z jajkami.

    Autor: plomien777 | Komentarzy: 0

    • Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać, następnie wraz z pomidorkami pokroić w plastry. • Szynkę posiekać w cienkie paseczki. • Szczypiorek i natkę pietruszki drobno pokroić, po czym wymieszać z jogurtem i octem. Dodać połowę...

    Punkty: 0

    • średnie
    • powyżej 60 min

    MAZUREK KRÓLEWSKI Z KONFITURĄ I MIGDAŁAMI

    Autor: plomien777 | Komentarzy: 0

    1. Masło utrzyj na puszysty krem. Dodaj surowe i gotowane żółtka. Ucieraj jeszcze chwilę. Dodaj cukier, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, odstaw na godzinę do lodówki. 2. Rozwałkuj 2/3...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • do 60 min

    Jajka smażone w skorupkach.

    Autor: plomien777 | Komentarzy: 0

    • Pieczarki starannie umyć (w razie potrzeby obrać), osuszyć i drobno posiekać. • Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. • Dodać pieczarki. Smażyć razem jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z patelni, po czym ostudzić. • Jajka...

    Punkty: 21

    • łatwe
    • do 60 min

    Chłodnik z łososiem na białym barszczu.

    Autor: plomien777 | Komentarzy: 0

    • Barszcz ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. • Do wystudzonego dodaj śmietanę, sałatę pokrojoną w paski, pora w pierścionki i 2/3 grubo posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny....

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    Boczek w marynacie.

    Autor: plomien777 | Komentarzy: 0

    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. • Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do...

    Punkty: 3

    • średnie
    • powyżej 60 min

    SERNIK Z MAKOWYMI ROLADKAMI

    Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0

    1. Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 5 części. Pierwszą część rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem brytfanki i posmarować powidłami. 2. Zrobić masę makową: białka ubić z cukrem, dodać mak oraz...

    Punkty: 0

    • średnie
    • powyżej 60 min

    MAZUREK JAK PISANKA

    Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0

    1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło pokroić na małe kawałki, połączyć z mąką rozcierając w palcach albo posiekać nożem. Wbić jajka i żółtko, dalej siekać. Dodać śmietanę i...

    Punkty: 21

    • łatwe
    • do 60 min

    JAJKA FASZEROWANE NA ZIELONO

    Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0

    1. Jajka na twardo obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Awokado umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz, wyjmij pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. 2. Listki szpinaku opłucz, lekko posiekaj. Żółtka zmiksuj ze śmietaną, awokado,...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    CZEKOLADOWO-WANILIOWA BABKA SEROWA

    Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0

    1. Na białą masę serową: żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzać, aby się rozpuściła. 2. Serki zmiksować z cukrem waniliowym, podczas ubijania dodać porcjami przestudzoną żelatynę. 3. Na ciemną masę też...

    Punkty: 0

    • łatwe
    • powyżej 60 min

    BOCZEK PIECZONY FASZEROWANY SUSZONYMI GRZYBAMI

    Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0

    1. Namoczone 2 godz. wcześniej w wodzie z mlekiem (pół na pół) suszone grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zrumieni. 3. Boczek myjemy, wycieramy...

    Punkty: 0

webstar 2012