Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 21

odwiedziny: 15      poprzedni | następny

» powrót

BABKA Z DYNI Z RODZYNKAMI

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

• 1,2 kg dyni
• 15 dag ciasteczek migdałowych ( lub herbatników)
• 5 dag rodzynek
• 2 jajka
• 10 dag cukru
• 2 łyżki płynnego miodu
• 20 dag posiekanych migdałów
• 5 łyżek soku pomarańczowego
• 3 łyżki rumu
• 8 dag mąki
• ½ torebki proszku do pieczenia
• Cukier puder do posypania
• Tłuszcz i tarta bułka do formy
• Orzechy laskowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokroić na cząstki, obrać, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę. Zagotować w rondlu 1/8 litra wody. Do wrzątku włożyć dynię, gotować 30 minut pod przykryciem, odcedzić, osączyć. Przełożyć na lnianą ściereczkę, wycisnąć. Odmierzyć 50 dag dyni, wystudzić. 2. Herbatniki pokruszyć. Rodzynki umyć, osuszyć. 3. Żółtka utrzeć na gładko cukrem i miodem. Kolejno dodawać dynię, migdały, pokruszone ciastka, sok pomarańczowy, rum, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia. 4. Białka ubić, przełożyć do ciasta, wyrobić. 5. Formę na babkę (o poj. 2 litrów) posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. 6. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012