Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 21

odwiedziny: 18      poprzedni | następny

» powrót

Jajka smażone w skorupkach.

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

• 8 jajek
• 150-200 g pieczarek
• 1 cebula
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 łyżka masła
• Kilka łyżek bułki tartej do panierowania
• Olej do smażenia
• Kilka rzodkiewek do dekoracji
• Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

• Pieczarki starannie umyć (w razie potrzeby obrać), osuszyć i drobno posiekać. • Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. • Dodać pieczarki. Smażyć razem jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z patelni, po czym ostudzić. • Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, następnie zalać je zimną wodą. Po ostudzeniu ostrym nożem przekroić je na pół. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek. • Oczyszczony szczypiorek wraz z żółtkami i białkami posiekać. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. Przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek, tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu, układać na nim jajka i smażyć na złoto. Przed podaniem ozdobić rzodkiewką.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012