Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 21

odwiedziny: 11      poprzedni | następny

» powrót

MAZUREK JAK PISANKA

  • średnie
  • powyżej 60 min

Składniki:

CIASTO PÓŁKRUCHE:
• 50 dag mąki
• 15 dag cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 20 dag zimnego masła
• 2 jajka, 1 żółtko
• 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
DEKORACJA:
• Kolorowe lukry
• Orzeszki i migdały

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło pokroić na małe kawałki, połączyć z mąką rozcierając w palcach albo posiekać nożem. Wbić jajka i żółtko, dalej siekać. Dodać śmietanę i zagnieść szybko ciasto o konsystencji plasteliny. 2. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na niezbyt gruby placek. Wyciąć z niego jajko. Przełożyć na wałku do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 3. Z pozostałego ciasta uformować cienkie kuleczki wielkości orzechów laskowych. 4. Z kuleczek ułożyć rant mazurka, a z wałeczków paski na pisance. Blaszkę z ciastem wstawić na godzinę do lodówki, a następnie upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut [ aż ciasto będzie rumiane]. 5. Ostudzony mazurek udekorować kolorowymi lukrami. Odstawić do zastygnięcia.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012