Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy.

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: owoce

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka z pomarańczy
1 łyżeczka przyprwy do piernika lub korzennej
1 szklanka cukru
1 łyżka płaska cynamonu
1 szklanka oleju
3 jajka
2 szklanki startej dyni (na dużych oczkach)
do dekoracji polewa czekoladowa, kokos.

Sposób przygotowania:

Do dużej misku lub garnka wbijamy jajka i miksujemy na puch, dodając
cukier i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą
oczyszczoną, oraz cynamonem i przyprawą korzenną. Dodajemy do masy
jajecznej. Dokładnie miksujemy wszystko około 3 minut. W między czasie
myjemy, osuszamy i obieramy skórę z pomarańczy. Obieramy ją i kroimy
na
bardzo małą kosteczkę. Spażamy ją wrzątkiem i odcedzamy z wody na
durszlaku. Następnie dodajemy startą na tarce dynię i skórkę z
pomarańczy (jeżeli dynia ma dużo wody, warto ja na chwilę wrzucić na
durszlak, aby obciekła). Masę wykładamy na blaszkę (forma standart
25x36cm), którą wykładamy folia aluminiową. Pieczemy około 50 minut
(warto sprawdzać na twz. suchą zapałką), można trzymać do godziny
czasu, w temp. około 180 st. C. Można udekorować ciasto gotoa plolewą
czekoladową i posypać kokosem. Forma podania jest dowolna.

Rada: Ciasto jest najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie składniki
się
"dotrą".

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012