Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

"Los pożycza, nie daje. "

(Eliza Orzeszkowa)

skomentuj »

ciasto GARGAMEL

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Region: Inny

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: Boże Narodzenie, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

CIASTO PIERNIKOWE
6 jaj
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag bakalii


WKŁADKA
4 jabłka
3/4 szklanki cukru kryształu
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jaja
25 dag bakalii

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec w temp. 170 st. C przez ok. 35 min.

MASA
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe - wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić i upiec 2 placki w temp. 160-170 st. C przez ok. 35-40 min.

Masa - wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na 2 części.

PRZEŁOŻENIE CIASTA
Piernik - 1/2 masy - wkładka - 1/2 masy - piernik - wierzch udekorować polewą.

Przepis - "Wielka księga ciast Siostry Anastazji" wydawnictwa WAM www.wydawnictwowam.pl


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012