Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ciasto jagodowe z bezą kokosową

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia dworska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:


Na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny
4 żółte
1 opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao

Beza kokosowa:
1 szklanka cukru
100g wiórek kokosowych
4 białka

Ponadto:
1 litr jagód
papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:

Jagody opłukać i dokładnie oczyścić z pozostałości.
Na stolnicę wsypać mąkę, pokrojoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie zagnieść, tą część włożyć na 10 minut do zamrażarki.

Blaszkę (22x28) wyłożyc papierem do pieczenia. Część jasnego ciasta wyłożyć do blaszki, można go na 15 minut podpiec w piekarniku. Po tym czasie na niego wyłożyć jagodny, wygładzić. Po tym czasie do miski wlać białka, dodać cukier i miksować. Potem dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wylać bezę na jagody. Wyjąć ciasto ciemne z zamrażarki i na tarce o grubych oczkach potrzeć na ciasto. Piec w temp. 180st.C i piec 50 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012