Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

CYTRUSOWY NAPÓJ

  • łatwe
  • do 60 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: owoce

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: bez gotowania


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 2 pomarańcze
• 2 grejpfruty
• 2 cytryny
• 2 limonki
• 2 mandarynki
• 4-5 łyżek cukru
• Listki mięty i melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki oraz mandarynki sparzyć wrzątkiem, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry (duże plastry przekroić na pół). Owoce przekrawać na szklanej lub porcelanowej desce i zachować sok wypływający z owoców podczas krojenia.
Przygotować 3,5-4 litry wody najlepiej niegazowanej mineralnej, ale może być też przegotowana z kranu. Dodać cukier, rozmieszać. Dodać pokrojone owoce i bardzo mocno schłodzić wodę.
Zamrozić kostki lodu. Można zamrozić je z listkami mięty i sokiem z owoców.
Przelać mocno schłodzona wodę do dzbanka i włożyć po kilka plastrów pomarańczy, cytryny, limonki, grejpfruta i mandarynki. Wlać sok z krojenia owoców. Udekorować listkami mięty lub melisy. Dodać kostki lodu i od razu podawać.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012