Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Cytrynowo imbirowe kaszotto z pęczaka z grillowaną cukinią, pędami bambusa i kurczakiem

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa , inne,

Okazje: urodziny

Sposób przygotowania: gotowane , grillowane,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Kasza pęczak – 150g
Śmietana 18% - 100ml
Pasta tom ka – 15g
Skórka z ¼ cytryny
Sok z cytryny – 20 ml
Cukinia 3 plastry
Pędy bambusa 30g
Cukier 2 łyżeczki
Świeży estragon
Tarty parmezan
Sól, pieprz, ocet z białego wina

Sposób przygotowania:

Gotujemy pęczak w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego tak by był al dente. W śmietanie rozpuszczamy pastę tom ka, dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny oraz sok z cytryny i cukier. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy ugotowany pęczak. Gotujemy na niedużym ogniu aż całość uzyska konsystencję risotto. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem białym, świeżym estragonem (same listki), tartym parmezanem do smaku, a w razie potrzeby cukrem. Na patelni grillowej grillujemy 3 plastry cukinii tak by powstał z obu stron wyraźny ślad grilla, a cukinia zmiękła.
Wykładamy kaszotto na talerz, dekorujemy grillowaną cukinią oraz pędami bambusa. Podajemy z uśmiechem.
Zwolennicy kuchni mięsnej mogą na patelni grillowej upiec pierś kurczaka i ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry.
Danie idealne na każdą pogodę i nastrój.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012