Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

czerwona kaczka

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , Boże Narodzenie, inne,

Sposób przygotowania: marynowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

butelka czerwonego wytrawnego wina
2-3 łyżki miodu
3-5 goździków
4-5 ząbków czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek pieprzu
4-6 nóżek kaczki
2-3 czerwone sycylijskie pomarańcze
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kacze nogi myjemy, osuszamy i nacieramy solą z pieprzem.
Pomarańcze sparzamy i dokładnie myjemy, kroimy w plasterki.
miód rozpuszczamy w winie i łączymy z resztą składników.
Tak powstałą marynatą zalewamy kacze nogi, okładamy je plasterkami pomarańczy. Najlepiej by było zostawić je na noc w chłodnym miejscu żeby smaki się "przegryzły" ale jeżeli nie macie tyle czasu wstawiamy je do piekarnika na ok godzinę w 180-200*C
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012