Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Domek z piernika

  • trudne
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia dworska

Region: Kujawy

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: nabiał , mąki, kasze , makarony, inne,

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:


400g mąki (100g orkiszowej pełnoziarnistej, 200g żytniej pełnoziarnistej, 100g pszennej)
200g miodu (gryczany i leśny pół na pół)
100g cukru trzcinowego
½ szklanki mleka
3 jajka
250g masła
łyżeczka sody
3 łyżki powideł śliwkowych
szczypta soli
przyprawa do piernika
(3 do 6 laski cynamonu (zależnie od wielkości laski)
3 łyżeczki goździków
2 łyżeczki nasion kardamonu
2 łyżeczki nasion kolendry
3 łyżeczki mielonego imbiru
Pół gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziela angielskiego) poza gałką muszkat. przyprawy uprażyć na suchej patelni i zemleć wszystko razem

lukier:
250 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do garnka wraz z miodem i cukrem, podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie dodajemy masło, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy dodajemy jajka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy mąkę z sodą ciągle mieszając. Potem dodajemy powidła i znów mieszamy.
Przygotowujemy naczynie kamionkowe lub szklane: wysmarowujemy masłem i następnie przekładamy masę, wygładzamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 7 dni do fermentacji.(piwniczka, spiżarnia lub na dół do lodówki)
Nagrzewamy piekarnik, na blaszce rozwałkowujemy piernik na ok 0,5 cm wykrawamy poszczególne elementy domku wraz z podstawą na której domek będzie stał oraz dodatkowymi elementami np. płotek, choinki, bałwanek i pieczemy w 180ºC przez ok. 7 min drobne elementy, elementy domku ok 15 min. - tak by nie ściemniały za bardzo.
kleimy do podstawy ściany domku, nasz lukier musi być bardzo gęsty. proponuję podeprzeć każdą ze ścian słoikiem, domek musi od razu dobrze stać. Po dobie przyklejamy dach i znów czekamy dobę (znów podpieramy słoikami. Na koniec ośnieżamy nasz dach i doklejamy wszystkie dodatkowe elementy jak płotek, drzewka, gwiazdki etc.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012