Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Dorada pełna kolendry

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Dieta: niskocholesterolowa

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

Oczyszczona dorada (z głową),
Świeża kolendra,
Cytryna,
Suszone liście limonki 5-7,
Sól kamienna jodowana (około kilograma)

Sposób przygotowania:

Rybę należy wymyć i osuszyć.
Całą doradę wypchamy świeżą kolendrą i suszonymi liśćmi limonki, oraz trzema plastrami cytryny wysoko pod samą głowę (tak, że kolendrę widać nawet przez skrzela).
Dno naczynia, w którym będziemy piec rybę należy pokryć dwucentymetrową warstwą soli, włożyć rybę i zasypać całą ją solą tak, żeby spod soli nie było jej widać.
Wkładamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Po wyjęciu ryby z piekarnika, rozłupujemy utworzony z soli pancerz, filetujemy i podajemy na talerze.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012