Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Gryczak z lubelskiej wsi

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
1,5 kg twarogu,
70 dag stopionej na skwarki słoniny,
pół litra 18% śmietany,
10 jajek,
sól, pieprz, mięta.

Sposób przygotowania:

Wyrobić składniki na jednolitą masę.
Doprawić solą, pieprzem i miętą.
Wyłożyć do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugnieść, by nie było pustych przestrzeni.
Wierzch wygładzić i zwilżyć wodą (można posmarować jajkiem).
Wstawić do nagrzanego pieca (180-200 st. C) i piec około 1,5 godziny.

Ludzie na wsi od wieków pracowali cięzko fizycznie. Bez względuna pogodę musieli wyjśc w pole, zadbać o zwierzęta. Dlatego kuchnia wiejska prosta, często uboga zawsze była jednocześnie ogromnie pożywna. Na lubelskiej wsi można było zjeść gryczaka. Najlepszy jest prosto z pieca. Równie dobry jest na zimno. Można posmarować go masłem i zjeść z kwaśnym mlekiem. Można podgrzać na patelni i podać z sosem grzybowym. Dzisiaj cieszy swoim smakiem amatorów kuchni regionalnej.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012