Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Grzyby marynowane

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: gotowane , marynowane ,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 7)
     

Składniki:

Przygotowanie grzybów:
1.5 kg. grzybów
1 łyżka soli
1 litr wody do gotowania grzybów
1 cebula

Zalewa:
3 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
3 łyżki cukru,
1,5 łyżki soli
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
liście laurowe,
cebula pokrojona w krążki

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli. Gotować aż grzyby będą miękkie.

Czas gotowania grzybów:
- maślaki,kurki,gąski,turki ok.10-15 min.
- podgrzybki,borowiki ok.30 min.

Grzyby wyjąć z wody, odsączyć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ułożyć w słoiku.

Ocet rozcieńczyć z 3 szklankami wody, dodać cebulę,sól,cukier i przyprawy, gotować zalewę ok.15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby aby były zakryte. Dodać z listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Cebulę usuwamy.

Słoiki zakrywamy i dla pewności odwracamy do góry dnem, aby sprawdzić czy nie ciekną. Można pasteryzować ok.20 min. Smacznego!

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012