Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Indyk z kozim serem i żurawiną

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: bezglutenowa


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

4 kotlety z indyka
3 łyżki żurawiny
150g sera koziego
1 duży kalafior
1 łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa do smażenia
kilka listków rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żurawinę zalać 4 łyżkami wody i gotować aż puści sok, zmięknie, a woda w połowie odparuje. Filety z indyka natrzeć solą i pieprzem oraz suszoną bazylią, odłożyć do lodówki na dwie godziny. W garnku postawić wodę na kalafiora, kiedy zacznie wrzeć posolić (około 1 płaska łyżka), wrzucić kalafiora i gotować do miękkości – powinno to zająć jakieś 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso i smażyć 4 minuty z jednej strony. Odwrócić nałożyć dwie łyżeczki żurawiny, przykryć je plastrami sera koziego i smażyć około 3 minuty, najlepiej pod przykryciem.
Kalafior odcedzić, rozłożyć na talerze. Obok ułożyć indyka, dodać jeszcze po dwie łyżeczki żurawiny. Udekorować listkami rukoli i podawać.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012