Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Karp smażony

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, ryby i owoce morza,

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 karp
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karpia sprawić, usuwając skrzela i wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny) i odstawić na 2-3 godziny. Dzwonka obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Dla uzyskania chrupiącej skórki i lepszego smaku, usmażoną nieprzykrytą rybę można wstawić na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni Celsjusza. Podawać na gorąco z chrzanem, sosem chrzanowym lub plasterkami cytryny.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012