Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Klopsy cielęce z pomidorowym pesto

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Liczba osób: 4 osoby

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Klopsy:

½ kg cielęciny
1 jajko
1 łyżka mąki orkiszowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Pesto:

½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki orzeszków pinii
1/3 szklanki startego parmezanu
½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych
garść liści bazylii
½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Piekarnik na 180°C.

Mięso zmielić, wymieszać dokładnie z jajkiem, mąką, ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Uformować niewielkie kulki i obsmażyć je ze wszystkich stron na patelni posmarowanej oliwą. Podsmażone klopsy przełożyć na talerz i odstawić. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksować na prawie gładką masę. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę pesto (mniej więcej połowę tego co mamy). Ułożyć klopsy i na nie wyłożyć resztę pesto. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012