Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Lody truskawkowe

  • łatwe
  • do 30 min

Koszt przygotowania: tanie

Liczba osób: 4 i więcej


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Ok. 150-200 g truskawek
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
300ml śmietany kremówki
Szczypta soli
Łyżeczka masła

Sposób przygotowania:


Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj. Pokrój na ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym maśle, ostudź.
Oddziel białka od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj aż piana będzie sztywna.
W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą masę.
W kolejnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę. Dodaj ubite wcześniej masy, ostudzone truskawki i dokładnie wymieszaj. Przelej do pojemników i wstaw do zamrażalnika na około 4-5 godzin.
Wyjmij kilka minut przed podaniem aby lekko dały się wyjmować łyżką.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012