Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Manienka

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 1 osoba

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: piknik

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1litr mleka
4paczki herbatników
zapach do ciasta
szklanka kaszy manny
polewa czekoladowa
bakalie
kostka margaryny
0.5 szklanki cukru
blacha do ciasta wielkość na 4paczki herbatników

Sposób przygotowania:

mleko wlać do garnka najlepiej ceramicznego bo nie będzie się przypalało do gotującego mleka wrzucamy kostkę margaryny jak sie rozpuści dodajemy kasze mannę najlepiej zdjąć z ognia żeby nie powstały grudki gotujemy jak budyń żadna filozofia następnie na wolnym ogniu gotujemy aż konsystencja zacznie gęstnieć dodajemy bakalie ( pokrojone orzechy włoskie,sliwki szuszone , daktyle suszone,morele,rodzynki,żurawina,ot to co mamy w domu w ilości paru sztuk każdego będzie grało:-) następnie dodajemy pół szklanki cukru i zapach do cias ja daje rumowy ale jak kto woli to wszystko mieszamy i tu dla tych co lubią wydziwiać można pół konsystencji odłożyć na bok a do drugiej dodać dwie łyżeczki kakao będzie inny smak i dwie różne masy ale to jak kto lubi można nie trzeba szykujemy blachę pod ciasto wykładamy ją herbatnikami całe dno na nie wylewamy konsystencje z garnka jesli mamy dwie jedną z kakao drugą bez kakao na góre układamy herbatniki zalewamy polewą czekoladową i możemy posypać wiórkami kokosowymi życzę smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012