Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

MAZUREK Z ORZECHAMI

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Okazje: Wielkanoc

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 5 jajek
• ¾ szklanki cukru kryształu
• 2 małe cytryny
• 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• 2 szklanki cukru pudru
• Posiekane owoce kandyzowane
• Smażona skórka pomarańczowa
• Galaretki
• Tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw w miseczce w chłodne miejsce. Żółtka starannie utrzyj z cukrem. Cytryny umyj, sparz, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
2. Do masy jajecznej dodaj sok z jednej cytryny oraz skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucaj orzechy. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą.
3. Blachę, np. w formie kwiatka, posmaruj tłuszczem, posyp bułką. Przełóż masę. Piecz 35 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia.
4. Cukier puder utrzyj z resztą soku z cytryny i ,ewentualnie, odrobiną wody. Polukruj mazurek. Ozdób owocami, skórką pomarańczową i pokrojoną galaretką.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012