Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

PAPRYKOWE ŁÓDECZKI

  • łatwe
  • do 60 min

Region: Mazowsze

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

• 2 kromki pieczywa pszennego (lekko czerstwe- najlepiej z poprzedniego dnia)
• 2 ząbki czosnku
• 60 g żółtego sera
• 2 łyżki oleju
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• Sól, pieprz, zielenina np. natka, szczypiorek, bazylia

Ponadto:
• 2 kulki mozzarelli
• 1 duży pomidor

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Kromki chleba pozbaw skorek, a potem pokrusz drobno do miski. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Wsyp do miski z pokruszonym pieczywem. Dodaj 2 łyżki posiekanych ziół oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na koniec wlej olej. Masę starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Papryki umyj i osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone papryki pokrój na ćwiartki tak, by powstały łódeczki.

Mozzarellę pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w drobną kostkę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190oC. Paprykowe łódeczki napełnij przygotowanym farszem, lekko go ugnieć. Ułóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 15-20 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno z mozzarellą i pomidorami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012