Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pieczone gołąbki

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Główka kapusty
1kg mięsa
2 jaja
sól
pieprz
1 spora cebula drobno pokrojona
zioła - mogą być suszone np. majeranek, oregano. Ja używam w miarę możliwości świeżych.
Namoczona w mleku bułka
1/2 szkl. ugotowanego al'dente ryżu
szklanka rosołu
łyżka koncentratu pomidorowego lub przecieru

Sposób przygotowania:

Należy przygotować wystarczająco duży garnek żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Zalewamy wodą kapustę i gotujemy przez kilka- kilkanaście minut.
Zblanszowane liście są elastyczniejsze i łatwiej się je zdejmuje z główki. Z liści wycinamy zgrubiałą część.
Mięso, przyprawy, zioła, jajka, bułkę i ryż mieszamy na jednolitą masę.
Dno brytfanki lub żeliwnego garnka wykładamy brzydszymi liśćmi kapusty.
Na środku każdego ładnego liścia kładziemy porcję farszu i zawijamy szczelnie. Gołąbki układamy w brytfance łączeniem do dołu, zalewamy rosołem z przecierem , na wierzch kładziemy jeszcze kilka liści, przykrywamy szczelnie i pieczemy ok 1h w 150*C

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012