Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pierogi zaparzane mlekiem z grzybami

  • łatwe
  • do 60 min

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Okazje: Boże Narodzenie, inne,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Pierogi zaparzane mlekiem z kurkami

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

Nadzienie:

300 g grzybów (pieczarki,prawdziwki,podgrzybki-do wyboru)

1 cebula

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodać grzyby , smażyć jeszcze 7 minut na dość silnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić posiekaną drobno natką, solą i pieprzem. Farsz można zmielić w maszynce, wtedy będzie gęsty, ja jednak wolę czuć kawałeczki grzybów. Teraz ciasto: Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012