Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pierś z kurczaka w truskawkach

  • łatwe
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Około 40 dag truskawek
60 dag piersi z kurczaka
50 ml białego wytrawnego wina
Sól, pieprz
Cukier
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Truskawki umyj , osusz i dokładnie odszypułkuj. Mięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na plastry, po czym usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce.
Zlej z patelni nadmiar tłuszczu (jeśli pozostał), zalej winem i po zagotowaniu dodaj szklankę wody wymieszaną dokładnie z mąką ziemniaczaną. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, wrzuć pokrojone w kostkę truskawki, jeszcze raz zagotuj i polewaj sosem mięso.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012