Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Placek brzoskwiniowo - jagurtowy

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: inna

Głowne składniki: inne

Okazje: przyjęcie

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:


Składniki:
1 puszka pokrojonych brzoskwiń w syropie
aromat cytrynowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
3 duże jajka
250 dag margaryny lub masła
1 szklanka cukru
400 g jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:
Roztapiamy masło w garnku, dodajemy cukier i mieszamy aż powstanie
gęsta
masa. Ostudzamy. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy
do niej proszek do pieczenia (można oba składniki przesiać przezsito,
aby placek był bardziej puszysty), dodajemy już ostygłą masę z cukrem
i margaryną, mieszamy mikserem na dużych obrotach. Do masy dodajemy
stopniowo jogurt naturalny i jajka, znowu mieszamy mikserem dokładnie. Na
koniec do masy dodajemy aromat cytrynowy. Na blaszkę o średnicy 25x35
wlewamy masę i układamy gęsto połówki brzoskwiń. Placek wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na czas około 1 godziny. Po ostudzeniu
polewamy keksami gotową polewą czekoladową. Najlepiej smakuje na drugi
dzień, gdyż po tym czasie ciasto 'się dotrze' i będzie zwarte.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012