Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Placuszki z botwinki

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia miejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna,

Głowne składniki: warzywa , inne,

Okazje: przyjęcie , piknik,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Na placuszki:

- 280 g botwinki ( pęczek)
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 40 g sera tartego typu parmezan
- 1/2 szklanki posiekanych (pistacji, pestek dyni, orzechów ziemnych- niesolonych)
- 1/2 szklanki zmiksowanych w młynku od kawy płatków owsianych
- 1 łyżka ricotty
- 1 jajko
- około 1 łyżeczki oliwy z oliwek

Na sos:

- 2 łyżeczki musztardy
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy ser, posiekaną miętę, ricottę i jajko.
2. W moździerzu rozgniatamy mix orzechów i ulubionych pestek :), dodajemy je do miseczki. Jedyne co nam pozostaje, to dodać zmiksowane w młynku od kawy płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Formujemy małe placuszki ( mi z tej ilości wyszło 10 sztuk), a na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy placuszki aż będą złoto- brązowe.
4. Teraz zajmujemy się sosem. Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, sok z limonki, dodajemy musztardę i pierz.
5. Placuszki można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło :).

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012