Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Polewka winna

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia dworska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Czerwone, wytrawne wino – 4 szkl.
Przegotowana woda – 3 szkl.
Cytryny – 2 sztuki
Pomarańcza – 1 szt.
Goździki – 2-3 szt.
Kora cynamonu – mały kawałek, ok 2 cm
Słodka śmietanka – ½ szkl.
Cukier – 1szkl.

Sposób przygotowania:

Cytryny i pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry i usunąć pestki.
Wino wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać goździki, cynamon i plastry cytrusów.
Całość wymieszać i zagotować.
Zdjąc z płyty kuchennej, przecedzić do wazy.
Dodać słodką śmietankę
Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami

Hanna Szymanderska w swojej książce „Sekret kucharski czyli co jadano w Soplicowie“ podaje przepis na wykwintną „damską“ zupe śniadaniową. Zimą podawano ją na gorąco, zabieloną słodką śmietanką lub zaciągniętą żółtkami. To jedna z wielu zup podawanych w polskich dworach. Bo zupy były jednym z elementów wyróżniających polska kuchnię. Warto przypominać zapomniane dworskie przepisy, z czasów, gdy nikt nie słyszał o schabowym z kapustą.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012