Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Prosiak z ciasta ziemniaczanego

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia dworska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,

Okazje: Boże Narodzenie

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kaszy manny
7 jajek
sól
1 1/2 kg mielonej wieprzowiny
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 szklanka tartej bułki
pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę, 4 jajka i sól. Zagnieść ciasto i odłożyć. Przygotować nadzienie: do mięsa dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę mięsną włożyć do wąskiej, długiej formy i upiec. Gdy pieczeń ostygnie, obłożyć ją dookoła ciastem. Następnie tak uformować ciasto by, nadać mu kształt prosiaka. Uszy i ogonek można uformować z ciasta przygotowanego z mąki i wody. Oczy i dziurki w ryjku mogą zastąpić ziarna ziela angielskiego. Ewentualnie przy braku czasu, oczywiście można również nie formować, a jedynie równomiernie rozprowadzić po całej formie. Pieczeń posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około godziny, aż ciasto się zrumieni. Podawać na gorąco lub na zimno.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012