Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Racuchy tradycyjne

  • łatwe
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

2 jaja
2 szklanki mąki
0,5l. maślanki lub zsiadłego mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
0k 1 szklanka drobno pokrojonych owoców - tradycyjnie jabłka ale sprawdzają się też banany, gruszki i borówki
opcjonalnie dla tych co lubią 1 łyżeczka cynamonu i kilka kropli ekstraktu waniliowego

olej do smażenia
cukier puder do posypania lub syrop do polania

Sposób przygotowania:

jajka należy rozdzielić.
Żółtka wymieszać z mąką, maślanką, cukrem i solą. Kiedy masa będzie gładka dodajemy owoce.
Białka ubijamy na sztywną pianę i jako ostatnie delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą.
Teoretycznie czynnikiem spulchniającym jest maślanka i białek nie trzeba ubijać ale ja i tak zawsze to robię....pulchności nigdy za wiele!!
Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy racuchy partiami z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane cukrem pudrem lub polane syropem
Smacznego:)

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012