Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

ROLADKA Z KURCZAKA FASEROWANA MORELAMI I ŚLIWKAMI NA SURÓWCE

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Małopolska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: niskokaloryczna

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 porcje:
• 2 duże piersi kurczaka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
• 60 g suszonych śliwek, pokrojonych
60 g moreli suszonych
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka drobno startej skórki
• 4 płaskie łyżki bułki tartej
• 1 małe jajko, roztrzepane
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z kostek i włókien, rozdzielić na 2
pojedyncze piersi, następnie każdą nadkroić w najgrubszej części i
otworzyć jak książkę. Oprószyć solą z dwóch stron, lekko rozbić
tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej
jednakowej grubości.
Wymieszać śliwki z tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, bułką
tartą i jajkiem. Doprawić solą oraz pieprzem. Nadzienie rozłożyć w
środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć
wykałaczkami. Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 - 2
godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z
oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). W międzyczasie przygotować miodowy sos winegret bez dodatku czosnku. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek, zeszklić cebule, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez 1 minutę. SURÓWKA: 0,5 kg kapusty kwaszonej, 4 marchewki pietruszka oliwa lub olej 1 łyżka cukru Kapustę lekko odcisnąć z wody, marchew zetrzeć na małych oczkach, dodać wedle uznania pietruszki, wymieszać wszystko. Polać lekko oliwą i posypać cukrem. Znowu całość wymieszać.











Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012