Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

sorbet

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, niskocholesterolowa, inna,

Głowne składniki: owoce, inne,

Okazje: przyjęcie , piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,

Sposób przygotowania: mrożone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

1/2l. wody
1/2kg. cukru
sok owocowy, przecier lub napar np. miętowy, jaśminowy....

Sposób przygotowania:

wodę zagotowujemy z cukrem tworząc syrop cukrowy.
Syrop należy ostudzić.
Dodaj do syropu sok owocowy np z 2-3 cytryn, przecier owocowy np. malinowo imbirowy albo napar np z mięty. Przelej mieszankę do nie głębokiego naczynia i wstaw do zamrażarki. Po pół godzinie wyjmij i podrap widelcem - powtarzając tą czynność 3-4 razy uzyskasz puszystą i gładką konsystencję wodnych lodów


Dla ciekawostki powiem Wam że uważa się iż pomysł wodnych lodów przywiózł z Chin Marco Polo... ale dziś uznaje się sorbety za klasykę kuchni Francuskiej. Kiedyś używało się sorbetów pomiędzy posiłkami dla oczyszczenia kubeczków smakowych , dziś do deser o 1000 twarzy :) od włoskich granita do picia przez amerykańskie SNOW CONES czyli kruszonego lodu polanego syropem aż do wykwintnych sorbetów :)

na zdjęciu sorbet cytrynowy z miętą

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012