Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zapiekanka z kaszy gryczanej z wątróbką cielęcą

  • średnie
  • powyżej 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: niskokaloryczna

Głowne składniki: inne

Okazje: inne

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

1,5 szklanki kaszy gryczanej,
2 łyżki oleju,
2-3 szklanki wywaru z warzyw lub lekkiego bulionu drobiowego,
200 g wątróbki cielęcej,
70 g masła,
3 ugotowane na twardo jajka,
pieprz, sól,
(jeśli mamy możliwość kupienia, to otrzewna barania lub cielęca)

Sposób przygotowania:

Kaszę bardzo starannie przebrać. W rondlu mocno rozgrzać olej, wrzucić kaszę i mieszając prażyć na niewielkim ogniu aż ziarenka nasycą się tłuszczem, zalać wrzącym bulionem, wymieszać, trzymać na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę, owinąć kocem i zostawić na 2-3 godziny.

Umytą, obraną z błon wątróbkę bardzo drobno pokroić, obrane jajka usiekać.

Na pół miękką kaszę wymieszać ze stopionym masłem, usiekaną wątróbką i jajkami, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Rondel wyłożyć siatką (otrzewną) tak, aby wystawała poza rondel, włożyć kaszę, przykryć otrzewną, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 45-50 minut.

Jeśli nie mamy otrzewnej, musimy użyć 2 łyżki masła więcej. Wysmarować formę do zapiekania, wyłożyć przygotowaną kaszę, oprószyć grudkami masła.


* Uwaga! Jeśli chcemy uniknąć przypalenia się kaszy. Naczynie do zapiekania należy ustawić na blasze z wodą. Można zapiekać kaszę z tukiem wołowym, białym serem, parmezanem, jagnięciną z papryka różnokolorową, pieczenią cielęca i porami.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012