Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zapiekanka z trzema serami.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Składniki:
• 80 dag młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
• 20 dag miękkiego sera typu feta
• 2/3 szklanki śmietany kremówki
• 1 jajko
• 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
• 5 dag sera pleśniowego
• 5 dag sera żółtego
• Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
• Sól
• Mielone biały pieprz
• Olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie:
• Ziemniaki cienko obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
• Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
• Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012