Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa pieczarkowa

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

korpus z kurczaka lub 5 skrzydełek
3 marchewki
pietruszka
1/2 korzenia selera
por
3 cebule
2 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
1kg pieczarek
1/2kg. ziemniaków (ok 3 szt)
natka pietruszki
śmietana
ząbek czosnku
3l wody
sól i pieprz do smaku
masło z odrobiną oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

Korpus (skrzydełka) myjemy, warzywa obieramy i myjemy.
Do garnka z zimną, lekko osoloną wodą wkładamy korpus (skrzydełka), 2 marchewki, 2 opalone nad gazem lub przypalone na suchej patelni cebule, pora, selera, pietruszkę, listki laurowe, ziarna pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu 30-45 min.
W drugim garnku o grubym dnie na maśle z oliwą podsmażamy pokrojone w plasterki luk cząstki pieczarki i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Wywar odcedzamy i zalewamy nim pieczarki. Do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec doprawiamy do smaku i zabielamy zupę śmietaną i posypujemy obficie natką pietruszki
Smacznego

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012