Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Zupa pomidorowa z papryką i lubczykiem

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia wiejska

Region: Podkarpacie

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa,

Głowne składniki: warzywa

Okazje: afrodyzjaki

Sposób przygotowania: gotowane , duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych
1 czerwona papryka
3 szklanki bulionu warzywnego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka lubczyku
1/2 łyżki bazylii
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
odrobina soli do smaku
2 łyżki oliwy
koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poddusić kilka minut. Następnie dodać paprykę i dalej dusić. Po kilku minutach zalać bulionem, dodać pomidory z puszki, lubczyk, bazylię, cukier, resztę przypraw i gotować aż papryka będzie miękka. Zmiksować, doprawić solą, jeśli trzeba i podawać. Krem jest bardzo gęsty, słodkawy i aromatyczny. Zupę udekorowałam koperkiem. Ponieważ nagotowałam cały gar w kolejnych odsłonach podawana była z grzankami, groszkiem ptysiowym i z pałkami z ciasta francuskiego.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012