Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zupa z topinamburu

  • średnie
  • do 60 min

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: lunch, obiad

Liczba osób: 4 osoby

Dieta: dla diabetyków , niskokaloryczna,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 2)
     

Składniki:

Bulion - 1 litr
Topinambur – 1 kg
Czosnek – 4 – 6 ząbków
Tymianek – kilka gałązek świeżego (mrożonego) lub płaska łyżeczka suszonego
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 120 stopni.
Ułożyć topinambur na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec topinambur przez 30 minut (zależnie od wielkości, po nakłuciu będzie miękki.)
Zagrzać bulion (zrobiony w domu, pamiętajcie, że można zrobić wielki gar i mrozić w małych porcjach. Cudownie zastąpi wszelkie „kostki rosołowe“).
Przestudzone bulwy topinamburu obrać i wrzucić do bulionu
Wycisnąć ząbki czosnku.
Dodać sól i pieprz.
Zostawić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Zmiksować całość blenderem.
Wlać do miseczek, posypać tymiankiem.
Podawać z grzankami lub wiórkami parmezanu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012