Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Barszcz Ukraiński

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia ukraińska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , nabiał , mięso i podroby,

Sposób przygotowania: gotowane , smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 3)
     

Składniki:

żeberka wieprzowe(chude)1,5 kg
pręga wołowa 700 g
kapusta biała 1/2 główki (ok 700 g)
cebula - 3 szt (średnie)
buraki - 3 szt (średnie)
marchewka - 3 szt (średnie)
seler - kawałek (100 g)
ziemniaki - 5 szt (średnie)
pomidory - 2 szt (średnie)
przecier pomidorowy - 100 g
sok z cytryny - 3 łyżki stołowe
czosnek - 3 średnie ząbki
natka pietruszki - 1/2 małego pęczka
koperek - 1/2 małego pęczka
liście laurowe - 1-2 szt
sólziele ang. - 2 ziarenka
pieprz czarny
cukier - 1 łyżka do herbaty
sól

śmietana 18% - 150 ml
masło klarowane - 2 łyżki stołowe
3 litry wody

Sposób przygotowania:

Żeberka podzielić na małe części, pręgę wołową włożyć w całości i zalać wodą.

Marchewkę, pietruszkę, seler, kartofle, buraki, cebulę, ząbki czosnku - obrać.

Po 15 minutach dodać do gotującego się mięsa 2 marchewki, 1 cebulę, kawałek selera. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.

Kapustę poszatkować na cienkie paski o średniej długości. 1 marchew, 2 buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czosnek drobno posiekać.

Pomidory obrać ze skórki i zetrzeć na tarce do jednolitej masy lub pokroić w drobną kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, obrane ziemniaki - w grubą kostkę.

Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać.

Gdy żeberka i pręga wołowa będą już prawie miękkie, rozgrzać patelnie, dodać łyżkę klarowanego masła i usmażyć cebulę.
Na drugiej patelni usmażyć na klarowanym maśle marchew, dodać buraki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i całość zalać 100 ml wywaru z mięsa (ostrożnie zebrać górną część z wywaru), dusić wszystko na małym ogniu pod przykrywką w ciągu 10 minut.

Z garnka wyjąć ugotowane mięso i warzywa, wywar przecedzić. Włożyć kartofle, 1 cebule, parę ziarenek ziela ang.

po 7-10 min. włożyć podsmażaną cebulę i uduszone buraki z marchwią. Po 5 minutach dodać poszatkowaną kapustę - nie mieszać!
Na kapustę bardzo ostrożnie wykładamy przecier pomidorowy i pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory.
Gotujemy przez kolejne 5-7 minut, aby kapusta trochę zmiękła.

włożyć z powrotem mięso do garnka(pręgę wołową podzielić na kawałki), gotować wszystko przez min.5-10 minut: kapusta nie powinna się rozgotować, powinna być nieco chrupiącą

Na sam koniec posolić, dodać pieprz, posiekany czosnek, natkę pietruszki i koperek, doprawić sokiem z cytryny, (według smaku).
Barszcz powinien być nieco kwaśnawy.

Przy podaniu dodać do talerzyka łyżkę śmietany.

Najlepiej barszcz smakuje na następny dzień.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012