Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Crespelle (naleśniki z nadzieniem)

  • średnie
  • do 30 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: śniadanie

Liczba osób: 4 i więcej

Okazje: urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

Ciasto (na 400 g)

250 ml pełnotłustego mleka,
1 jajko,
masło,
75 g mąki pszennej typ 500,

Nadzienie (na 660 g):

300g sera riccotta
200 g ugotowanej boćwiny
100 g startego parmezanu
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

sos beszamelowy:

1 l pełnotłustego mleka
80 g mąki pszennej typ 500
80 g masła
gałka muszkatołowa
sól





Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto z wymienionych składników i pozostawić na 20 minut, aby odpoczęło.

Rozpuścić kawałeczek masła na płytkiej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Wlać na patelnię 1 chochlę ciasta i rozprowadzić na jej powierzchni, poruszając patelnią ruchem kolistym.
Gdy tylko naleśnik będzie delikatnie przyrumieniony, odwrócić go na drugą stronę i smażyć przez 1-2 minuty.
Na naleśniku rozprowadzić wcześniej przygotowany sos beszamelowy.
Następnie wyłożyć nadzienie i uzupełnić startym parmezanem. Zwinąć naleśniki i pokroić je na 4 części.
Przełożyć naleśniki do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
Posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem.
Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut.

Przepis pochodzi z książki "ILUSTROWANA SZKOŁA GOTOWANIA. KUCHNIA WŁOSKA. KROK PO KROKU". Wydawnictwo Jedność www.jednosc.com.pl

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012