Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Crostata z mega czekoladowym nadzieniem i solą morską.

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wysokokaloryczna

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, Sylwester, afrodyzjaki, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Na ciasto:

- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek miękkiego niesolonego masła
- 2 duże jajka
Na nadzienie:

- 3 łyżki śmietany 30%
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

1. Mąkę, cukier, proszek, sól i jajka pomieszać na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy masło i szybko samymi opuszkami palców wyrabiamy ciasto.
2. Formujemy ciasto w klukę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Po upływie tego czasu posypujemy stolnicę mąką i dzielimy ciasto, w zależności od tego ile crostat chcemy zrobić. Ja podzieliłam ciasto na 6 części.
4. Każdą część wałkujemy tak, by utworzyła koło i by ciasto nie było zbyt grube (powinno mieć grubość 2 naleśników). Możemy też wysmarować małe foremki i wyłożyć nimi ciasto.
Nadzienie:

1. Śmietanę i masło podgrzewamy w małym rondelku, tak by śmietana się lekko zagotowała.
2. Dzielimy czekoladę na mniejsze części, wsypujemy do miski i zalewamy gorącą śmietaną.
3. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy cukier puder.
4. Gdy czekolada się rozpuści w śmietanie, odstawiamy wszystko, by masa wystygła.
5. Gdy masa będzie już zimna dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko dokładnie.
Wykończenie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Jeżeli chcemy upiec ciastka bez foremek na sam środek dajemy 1 łyżkę masy i podnosimy brzegi tak, by nadzienie nie wypadało. Potem dodajemy nadzienia, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej.
3. Jeżeli pieczemy crostaty w foremkach dodajemy nadzienie, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej.
4. Pieczemy crostaty w 200 stopniach, aż nadzienie się zetnie ( jeżeli pojawią się pęknięcia na wierzchu są gotowe). Ważne jest to, by pozostały lekko wilgotne. Ja piekłam je przez 15 minut, ale pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012