Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Filet z pstrąga w pierzynce ziemniaczanej

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: urodzinyinne

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g filetów z pstrąga
2 średniej wielkości ziemniaki
sól, pieprz
100 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
oliwa

Marynata z octem balsamicznym:

100 ml oliwy, 200 ml octu balsamicznego, 1 łyżka cukru, 4 łyżki porto, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marynata z octem balsamicznym:

Ocet balsamiczny, cukier i porto zagotować i wygotować do ok. 50 ml.
Ostudzić, następnie wymieszać z ok. 100 ml oliwy, solą i pieprzem.


Filet z pstrąga pod ziemniaczaną skorupką:

Namoczyć pstrąga w marynacie (ok. godzinę). Cienko pokrojone plasterki ziemniaka zagotować z masłem. Przeciąć filet na połowę, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, posmarować żółtkiem i obłożyć plasterkami ziemniaka. Polać płynnym masłem. Filety ułożyć stroną z ziemniakami do dołu i powoli smażyć na oliwie.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012