Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Gotowane szparagi z sosem z sera pleśniowego

  • średnie
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, podwieczorek

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa

Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

6 szparagów zielonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki soli
100g sera pleśniowego (typu lazur, roquefort, saint agur)
100g boczku wędzonego
1 łyżka masła
3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać dwa, obrane ząbki czosnku i sok z cytryny. Wrzucić umyte szparagi. Gotować 10 minut na średnim ogniu.
W rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodać pokrojony również w kostkę ser i mleko. Mieszać aż ser się roztopi i powstanie gładki sos.
Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerze, polać obficie sosem. Pyszny początek szparagowego sezonu.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012