Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Grillowane szparagi z sosem holenderskim z koperkiem

  • średnie
  • do 30 min

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, podwieczorek

Liczba osób: 2 osoby

Głowne składniki: warzywa , mięso i podroby,

Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: smażone, z grilla,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

6 szparagów
6 plasterków wędzonego boczku
oliwa z oliwek

Sos holenderski:
50g masła
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
4 łodygi koperku (bardzo drobno posiekanego)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi opłukać, owinąć plastrami boczku. Patelnię grillową nasmarować oliwą i dobrze rozgrzać. Smażyć szparagi obracając co jakiś czas, tak żeby boczek z każdej strony się zrumienił. Smażenie zajmie w sumie około 10-12 minut.
W tym czasie roztopić w rondlu masło. Na parze ubić żółtka z sokiem z cytryny, doprawione solą i pieprzem, około 8 minut. Dzięki temu, że żółtka będą ciepłe nie zetną się przy dodawaniu ciepłego masła. Do masy dolewać stopniowo masło, cały czas mieszając. Na koniec wrzucić koperek i wymieszać.
Szparagi wyłożyć na talerze, polać sosem lub podać go osobno w miseczkach.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012