Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kaczka na miodzie i winie z kapustą i ziemniaczanym knedlem czosnkowym

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, inne, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1 kaczka
100 g soli
2 szczypty kminku
300 ml czerwonego wina
200 ml wody
100 g miodu

duszona czerwona kapusta:

1 mała główka kapusty czerwonej
100 g cebuli
200 g jabłek
50 g suszonych śliwek
50 ml octu
100 g cukru kryształu
2 łyżki smalcu
sól

ziemniaczane knedle czosnkowe:

400 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
100 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
1 jajko
2–3 ząbki czosnku
50 g słoniny wędzonej
garść majeranku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Sól dokładnie wcieramy w mięso kaczki, doprawiamy kminkiem i polewamy miodem. Wkładamy do brytfanny, podlewamy czerwonym winem, wodą i pozostawiamy, najlepiej na całą noc.

Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 °C około 20 minut, potem przykrywamy i pieczemy około 2 godzin w 165 °C.

Podczas pieczenia mięso podlewamy wywarem, ewentualnie wodą lub winem. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i dopiekamy skórkę na złoty kolor.

Duszona czerwona kapusta

Na smalcu szklimy cebulkę, dodajemy kapustę czerwoną pokrojoną w paseczki, posypujemy cukrem i lekko karmelizujemy. Dodajemy pokrojone suszone śliwki, podlewamy wodą, octem i przez około 20 minut dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy starte jabłka, krótko dusimy i doprawiamy solą, ewentualnie cukrem lub octem.

Ziemniaczane knedle czosnkowe

Ziemniaki obieramy i trzemy, dodajemy mąkę, jajka, prasowany czosnek, majeranek, lekko podsmażoną słoninę, sól i pieprz. Ciasto dokładnie i szybko wyrabiamy (uwaga, ciasto ziemniaczane szybko podchodzi wodą), formujemy wałeczki, które gotujemy 15–20 minut w posolonej wodzie lub najlepiej na parze.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012