Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Kärntner Kasnudeln - pierogi z Karyntii

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: inne

Sposób przygotowania: gotowane


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

500 g mąki
ciepła woda
sól

Nadzienie:

500 g ziemniaków
750 g twarogu
12 g masła
20-30 g mięty
15 g trybuli (Anthriscus Pers.)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody, zagnieść do uzyskania jednolitej masy i odstawić na pół godziny.

Ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i pozostawić do wystygnięcia.

Czosnek i cebulę drobno posiekać i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia, dodać cebulę i czosnek, pieprz, sól oraz zioła.

Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dość spore kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób, by powstał warkocz.

Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.



Dodaj nowy przepis
webstar 2012