Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Karczochy zapiekane z mozzarellą

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Dieta: bezglutenowa

Głowne składniki: warzywa , nabiał ,

Sposób przygotowania: pieczone, smażone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 7)
     

Składniki:

2 karczochy
1/2 cytryny
150 g mozzarelli
świeża bazylia
4 łyżki mąki
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól

Sposób przygotowania:

Umyj karczochy, usuwając zewnętrzne liście tak, by zostały same serca. Pokrój w cienkie plasterki i blanszuj w osolonym wrzątku przez 5 minut.

Odcedź karczochy i włóż je do miski, dodaj sok z dwóch cytryn, zalej zimną wodą na 10 minut. Następnie odsącz karczochy i delikatnie osusz je zanim zaczniesz oprószać mąką. Tak przygotowane karczochy zrumień na oliwie. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pokrój mozzarellę w plastry. Rozłóż karczochy na blaszce, posól. Przykryj mozzarellą każdy krążek, kontynuuj kładzenie wartsw. Zakończ karczochami i mozzarellą.

Wstaw danie do piekarnika na 30-40 minut i piecz w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z piekarnika, gdy ser się rozpuści, a wierzch zarumieni.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012