Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: Boże Narodzenie, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 porcje karpia po 150 g
miałka mąka
2 jajka
2 łyżki mleka
tłuszcz do smażenia
cytryna
bułka tarta
sól

sałatka ziemniaczana:

1 kg ziemniaków
1/4 kg marchwi
1/4 kg selera
ocet
szklanka groszku z puszki lub 200 g mrożonego groszku
150 g kiszonych ogórków
4–6 łyżek majonezu
pieprz
sól

Sposób przygotowania:

Porcje karpia solimy, obtaczamy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i solą, i w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Do każdej porcji karpia dodajemy cytrynę.

Podajemy z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.

Sałatka ziemniaczana:

Ziemniaki w łupinkach solimy i gotujemy około 15–20 minut, w zależności od wielkości, wbijając nóż sprawdzamy, czy są miękkie. Pozostawiamy, aby trochę przestygły. Chłodne ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1×1 cm. Marchew i seler obieramy i w wodzie z dodatkiem soli i octu gotujemy 10–15 minut, aby warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystygnięcia i drobno kroimy. Kroimy w kostkę także ogórki, marynatę wykorzystamy pod koniec przyrządzania sałatki. Groszek z puszki odcedzamy (mrożony rozmrażamy). Wszystkie pokrojone składniki delikatnie mieszamy w misce, dodajemy majonez i trochę marynaty z ogórków. Solimy i doprawiamy pieprzem.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012